Moeder vrijgesproken voor hulp ontsnapping

De rechtbank in Turnhout heeft een 63-jarige vrouw uit Antwerpen vrijgesproken voor de hulp bij de ontsnapping van haar zoon uit de gevangenis van Merksplas. Ook de stiefzus van de gedetineerde werd vrijgesproken.

De twee vrouwen zaten eind juli vorig jaar in een auto te wachten aan de gevangenispoort in Merksplas toen de gedetineerde samen met enkele andere kompanen over de gevangenismuur kwam gekropen. De gevangenen sprongen bij het duo in de auto, waarop de moeder plankgas gaf.

De moeder en stiefzus riskeerden een straf voor hulp bij de ontsnapping. Ze hielden altijd vol dat ze alleen op bezoek kwamen en niet wisten dat er net op dat moment een ontsnappingspoging zou zijn.

De rechter oordeelde dat de gevangenen al ontsnapt waren op het moment dat ze in de auto stapten. De twee beklaagden werden daarom vrijgesproken voor hulp bij een ontsnapping. De hulp die ze boden nadat de effectieve ontsnapping uit de gevangenis had plaatsgevonden, is niet strafbaar.