Recordkloof tussen arm en rijk in de VS

De kloof tussen arm en rijk in de Verenigde Staten is de voorbije jaren groter geworden, zo blijkt uit een studie. De 1 procent rijkste gezinnen bezitten nu gemiddeld 225 keer zoveel als het Amerikaanse doorsneegezin. Het verschil is nog nooit zo groot geweest sinds begonnen werd met de studie in 1962.

Dat heeft het liberale instituut EPI (Economic Policy Institute) in Washington meegedeeld. Bij de vorige berekening in 2007 bezat het rijkste procent 181 keer zoveel als de doorsnee Amerikaan en in de jaren 60 125 keer.

Toch is de grote recessie van de voorbije jaren ook aan de welgestelden niet onopgemerkt voorbijgegaan. Zo had het rijkste procent in 2009 de beschikking over gemiddeld 14 miljoen dollar (10,6 miljoen euro), waarmee het 27 procent minder bezat dan in 2007. Maar de overige 99 procent van de gezinnen ging er nog meer op achteruit: ze hadden in 2009 een vermogen van slechts 62.200 dollar, een achteruitgang van 41 procent.

Tot het vermogen wordt onder meer het bezit van een huis gerekend. De doorsnee Amerikaan heeft veel meer geleden onder de instorting van de vastgoedprijzen dan de rijke bevolking,zo  legde EPI uit.