Rusland zet eerste stap naar START-verdrag

De Doema, het lagerhuis van het Russische parlement, heeft vandaag het Russisch-Amerikaanse START-verdrag in eerste lezing goedgekeurd met 350 stemmen voor en 58 tegen. Er moeten nog twee lezingen volgen.

De Amerikaanse Senaat heeft het verdrag woensdag al geratificeerd. Het START-verdrag (Strategic Arms Reduction Treaty) over kernontwapening werd in april door de Russische en Amerikaanse president Dmitri Medvedev en Barack Obama ondertekend.

Het hoofd van de commissie Buitenlandse Zaken zei dat de tekst half januari in tweede lezing aan de Doema zal worden voorgelegd. Daarna is nog een derde lezing nodig en ook het hogerhuis, de Federatieraad, moet het verdrag nog goedkeuren. Ook daar hebben president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin een ruime meerderheid. Zij zijn hevige voorstanders van de goedkeuring van het verdrag.