Sneeuwchaos op luchthaven van Zaventem

Op Zaventem loopt het vliegverkeer compleet in de war. Er zijn vanavond nog nauwelijks vluchten vertrokken. Wie geen vlucht meer had, moest terug naar huis, mocht op hotel of kon de nacht doorbrengen op een veldbed in een loods. Dat zou het geval zijn voor enkele tientallen gestrande reizigers.

Sinds 16 uur kunnen er wel weer vliegtuigen landen, maar heel wat vluchten landen of vertrekken met een grote vertraging. Bovendien zijn een tiental vluchten geannuleerd.

Eerder vandaag werd op de luchthaven van Brussels Airport in Zaventem voorrang gegeven aan opstijgende vluchten, waardoor er geen vliegtuigen konden landen. De vluchten met bestemming Brussels Airport werden omgeleid, bijvoorbeeld naar de luchthaven van Oostende.

De sneeuw maakt het laden en lossen van de vliegtuigen zeer moeilijk.

Met de bagageafhandeling liep het helemaal mis. Duizenden koffers moeten nog verwerkt worden. Daarnaast is er bij de afhandelaar Flightcare maar een beperkt aantal mensen aan de slag.

Door de start van de kerstvakantie is het extra druk op de luchthaven. De luchthaven heeft samen met het Rode Kruis maatregelen genomen om gestrande reizigers op te vangen.

De dienstregeling op Brussels Airport vindt u hier.

Ook problemen op andere luchthavens

De luchthaven van Charleroi is vanmorgen om 6.30 uur opnieuw opengegaan. "De luchthaven is weer open, maar dat wil niet zeggen dat alle vluchten kunnen doorgaan. We raden de reizigers aan om zich te wenden tot de website van de luchthaven vooraleer te vertrekken", aldus een woordvoerder.

De luchthaven was sinds gisteravond gesloten door nieuwe hevige sneeuwval. De banen konden niet sneeuwvrij gemaakt worden. Tweeduizend passagiers waren gestrand. Een deel kon op hotel, de rest moest overnachten in de luchthaven.

Ook de luchthaven van Luik is weer volledig open sinds 6 uur vamorgen, na een nacht van gedeeltelijke sluiting. De luchthaven heeft 5 afgeleide Ryanairtoestellen opgevangen, waarna de passagiers naar Charleroi werden gebracht. Alle commerciële vluchten werden verzekerd, zij het met vertragingen.