West-Afrikaanse bank zet Gbagbo op droog zaad

De ministers van Economie en Financiën van de West-Afrikaanse Economische Unie (ECOWAS) hebben beslist dat alleen de "legitieme Ivoriaanse regering" toegang heeft tot fondsen van de West-Afrikaanse centrale bank BCEAO. Daardoor komt de zelfverklaarde president Laurent Gbagbo zonder financiële middelen te zitten.

Het lijkt erop dat Laurent Gbagbo, die weigert afstand te doen van de macht, steeds meer geïsoleerd komt te staan. Op een vergadering in Guinee Bissau hebben de ministers van  Economie en Financiën van de ECOWAS beslist dat alleen de legitieme Ivoriaanse regering toegang heeft tot de financiële middelen van de BCEAO, de centrale bank van 15 West-Afrikaanse landen.

Ecowas dreigt bovendien met geweld tegen Gbagbo. Ecowas gaat een gezant sturen om hem te vragen af te treden en als Gbagbo dat verzoek weigert, dan mag hij "legitiem geweld" verwachten, staat in een mededeling van Ecowas.

De internationale gemeenschap beschouwt Alassane Ouattara als de winnaar van de presidentsverkiezingen van november.

Eerder deze week had ook de Wereldbank al beslist om niet langer gelden ter beschikking van het regime van Gbagbo te stellen. Daardoor dreigt de zelfverklaarde president zonder financiële middelen te komen, wat gevolgen kan hebben voor de uitbetaling van de lonen van onder meer soldaten. Het leger en de ordestrijdkrachten worden beschouwd als de belangrijkste steunpilaren van Gbagbo.

De druk op Gbagbo om op te stappen wordt van alle kanten opgevoerd, maar tot nu toe verroert die geen vin. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Michèle Alliot-Marie heeft Gbagbo nog recht op een eerbare uitweg, op voorwaarde dat het geweld in Ivoorkust ophoudt.

Gisteren maakte de VN bekend dat er de afgelopen week 173 dodelijke slachtoffers zijn gevallen bij de ongeregeldheden na de gecontesteerde verkiezingen in Ivoorkust.