2 doden bij brand in rusthuis St.-Agatha-Berchem

Bij een brand in rusthuis Adagio in de Brusselse gemeente Sint-Agatha-Berchem zijn twee doden gevallen. Een derde is er erg aan toe. De brand ontstond mogelijk door een geïmplodeerd televisietoestel.

De brand brak uit op een kamer op de derde verdieping. Twee bejaarden overleefden de brand niet. "Een vrouw woonde in de kamer waar de brand ontstond en overleed ter plaatse", zegt politiecommissaris Johan Berckmans. "Een tweede vrouw stierf later, toen de hulpdiensten de slachtoffers aan het verzamelen waren om naar de ziekenhuizen over te brengen." Het zou gaan om twee vrouwen van 90 en 93 jaar oud.

Zeven bewoners moesten met brandwonden of rookintoxicatie naar het ziekenhuis worden gebracht, een van hen is er erg aan toe.

"De politie en brandweer waren erg snel ter plaatse", zegt burgemeester Joël Riguelle (CDH). De brandweer zette onder meer drie ladderwagens in. "De grote middelen zijn ingezet, zoals dat hoort als het brandt in een rusthuis."

Door de brandschade is het rusthuis momenteel niet meer toegankelijk. De andere bewoners, zo'n 60 in totaal, zijn tijdelijk ondergebracht in andere instellingen in de omgeving. "De bejaarden waren in paniek, ze wisten niet wat er gebeurde, maar ze zijn hier goed opgevangen en hebben allemaal een tas koffie gekregen", zegt een medewerkster.

Over de oorzaak van de brand bestaat nog geen zekerheid, maar volgens Berckmans is het vuur mogelijk ontstaan door een geïmplodeerd televisietoestel.