"Licht van Kerstmis in land van Jezus"

Tijdens zijn traditionele kerstboodschap in Rome heeft paus Benedictus XVI zijn hoop uitgedrukt op een einde aan alle conflicten wereldwijd, het Israëlisch-Palestijnse conflict voorop.

Naar schatting 100.000 mensen trotseerden de regen om de kerstviering op het plein voor de Sint-Pietersbasiliek in Rome bij te wonen. Op het balkon van de basiliek sprak de Duitse kerkvorst de gelovigen toe.

"Dat het licht van Kerstmis opnieuw mag schijnen in het land waar Jezus geboren werd, en dat het de Israëli's en de Palestijnen mag inspireren in hun zoektocht naar een rechtvaardige en vreedzame manier om samen te leven", klonk het. Het Israëlisch-Palestijnse conflict ligt de paus na aan het hart. Tijdens zijn bezoek aan het gebied in mei 2009 pleitte hij er voor de oprichting van twee staten.

Benedictus XVI riep op tot "kalmte en hoop voor de toekomst voor christenen die lijden en beproevingen moeten doorstaan". Hij vroeg aan politici wereldwijd om een "actieve solidariteit" te tonen voor de christenen die "in Irak en in het hele Midden-Oosten" vervolgd worden. Een speciale boodschap ook voor de christenen in China, die hun geloof niet altijd vrijuit kunnen beleven: "Blijf hoopvol en toon moed".

De paus drong ook aan op meer respect voor de mensenrechten in Afghanistan en Pakistan en riep op tot vrede in Somalië, Darfoer, Ivoorkust en Madagascar. Over de misbruikschandalen in de kerk die het afgelopen jaar wereldwijd uitbraken, zei Benedisctus XVI niets.

Na de kerstboodschap volgde nog de traditionele zegen van de paus voor de stad en de wereld, "Urbi et orbi". Hij sprak zijn kerstwensen uit in verschillende talen, waaronder het Nederlands. "Zalig en gelukkig Kerstmis", klonk het.

Gisteravond heeft Benedictus XVI ook nog de middernachtmis opgedragen in de Sint-Pietersbasiliek. Er waren strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Vorig jaar was er nog een incident toen een vrouw zich uit het publiek losmaakte en de paus wilde aanraken.