Kerk van Diepenbeek is grotendeels ingestort

In Diepenbeek is de kerk vannacht grotendeels ingestort. Een paar uur daarvoor vond de middernachtmis er nog plaats. Het is nog niet duidelijk waardoor de instorting werd veroorzaakt.

De middenbeuk van de kerk van de parochie Lutselus ging volledig tegen de vlakte, een paar uur na de middernachtmis. Alleen de voor- en achterkant en een stuk van de toren staan nog recht. De achtermuur is intussen al gesloopt omdat hij dreigde terecht te komen op een school.

Een wagen in de buurt raakte zwaar beschadigd. De 2 inzittenden, een vader en zijn zoontje, bleven ongedeerd. "Plots zag ik een hoop puin rond de wagen vallen. Ook op de motorkap en op de voorruit viel puin. Rond mij was de kerk ingevallen. Ik kon mijn ogen niet geloven", vertelt de vader.

Wat de instorting heeft veroorzaakt, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk heeft het dak het begeven onder het gewicht van de sneeuw. "We zijn aan een ramp ontsnapt", zegt burgemeester Etienne Steegmans (CD&V-VVD).

"We hebben veel geluk gehad"

Pastoor Alain Vanherle, die de middernachtmis voorging, is onder de indruk. "We hebben veel geluk gehad. Als dit tijdens de mis was gebeurd, dan zou niemand het overleefd hebben. Er waren zo'n 200 mensen in de kerk een paar uur voor het dak instortte."

De priester somt enkele mogelijke oorzaken op voor de instorting. "Het gewicht van de sneeuw en het ijs was te zwaar voor het platte dak van de kerk, die 72 jaar oud is. Misschien zijn de bewegingen van het volk en de trillingen van de orgelmuziek ook een oorzaak", zegt pastoor Vanherle. Hij zegt dat de gelovigen van Lutselus voorlopig in de kerken van de 2 andere parochies van Diepenbeek terechtkunnen.

"Dit is een zwarte kerst voor Diepenbeek"

"Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen", zegt Frank Keunen (SP.A), schepen van Kerken en Erediensten. "Als dit een paar uur eerder was gebeurd, was dit een heel zwarte kerst geweest voor Lutselus. Maar door de vernielde kerk en de grote materiële schade is dit sowieso een zwarte kerst voor de gelovigen van Diepenbeek", zegt de schepen.

"We hadden onlangs 50.000 euro uitgetrokken voor nieuwe glasramen. Ik zal er bij de burgemeester op aandringen om zo snel mogelijk een schepencollege te organiseren om na te gaan wat de volgende stappen zullen zijn", zegt Keunen.