Massale huiszoekingen in Wit-Rusland

In Wit-Rusland is de geheime politie KGB vandaag binnengevallen op tientallen adressen van oppositieleden. Het regime wil blijkbaar afrekenen met het verzet tegen de omstreden presidentsverkiezingen.

De KGB viseerde vooral de partijen en medewerkers van vijf kandidaten bij de recente presidentsverkiezingen. Die kandidaten zaten al in de cel, maar er zijn nu huiszoekingen gehouden in de kantoren van hun partij en in hun privéwoningen. Daarbij zouden documenten en computers zijn meegenomen.

Er werden ook huiszoekingen gehouden bij journalisten, bij een radiozender die werkt met geld van de Europese Unie en bij mensenrechtenactivisten.

Het regime van president Alexander Loekasjenko wil blijkbaar korte metten maken met alle protest tegen de omstreden verkiezingen van een week geleden. Die zijn opnieuw gewonnen door Loekasjenko, maar de oppositie trekt hard van leer tegen de manier waarop die verkiezingen zijn gehouden.

Op de avond van de verkiezingen was er massaal protest in Minsk waarbij de oppositie even de controle over het plein nabij het parlementsgebouw kon overnemen. Daarop is echter een ongeziene repressie door de KGB gevolgd.

Wit-Rusland, een voormalige Sovjetrepubliek, wordt het grootste deel van zijn onafhankelijkheid geregeerd door Loekasjenko. Die handhaaft een op het Sovjetsysteem gebaseerd regime. Oppositie wordt toegestaan, maar monddood gemaakt.