Nieuwe sneeuw en ijzel maken wegen glad

In de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg en Luik is het opnieuw hevig aan het sneeuwen. Ook elders zijn de wegen erg glad door ijzel.

De sneeuwzone komt uit het noorden en is vanavond vanuit Nederland de provincie Antwerpen binnengekomen. Op de ring rond Antwerpen is de snelheid verlaagd tot 70 kilometer per uur. Nadien is het ook beginnen sneeuwen in Vlaams-Brabant en Limburg.

In die provincies zijn een aantal snelwegen opnieuw door sneeuw bedolven en is het gevaarlijk rijden. De politie vraagt om afstand te houden, trager te rijden en niet bruusk te remmen.

Ook op plaatsen waar er nog geen sneeuw ligt, heeft ijzel de wegen erg glad gemaakt. Dat is onder meer het geval op de E40 in Boutersem, tussen Leuven en Tienen in Vlaams-Brabant.

Ook in Wallonië is er bijna overal zware hinder door sneeuw en ijzel. Dat is vooral het geval op de E40 en de E42 in Luik. Ook de meeste secundaire wegen zijn nog altijd bedekt met sneeuw.

Eind januari komt er opnieuw zout

Het Agentschap Wegen en Verkeer zat donderdag samen met de diensten van de gouverneurs van alle Vlaamse provincies. Tijdens dat overleg beloofde het Agentschap op zoek te gaan naar een extra zoutvoorraad.

Er is 28.000 ton zout besteld. Van dat nieuwe zout is 15.000 ton voor de provincies bestemd. Die verdelen het dan op hun beurt aan de steden en gemeenten. Met de rest van het zout zal Wegen en Verkeer zijn eigen voorraden aanvullen.