Vooral verkeershinder in Wallonië en Limburg

Het winterweer veroorzaakt vooral in Wallonië en Limburg nog hinder voor het verkeer. In de rest van het land liggen de prioritaire wegen er goed bij, maar op de secundaire wegen kan het gevaarlijk glad zijn.

Op de E314 is het wegdek door ijzel erg glad, in beide richtingen en ook op de rechterrijstrook. De politie vraagt er om erg goed uit te kijken, zeker ter hoogte van Halen. In Wallonië is er hinder op de E411 en op de N4. Zeker in de provincies Luxemburg en Namen is het hachelijk op de weg.

Nu het Agentschap Wegen en Verkeer beslist heeft om enkel nog op de snel- en gewestwegen te strooien, is het op de kleinere wegen op veel plaatsen gevaarlijk glad. Omdat het de afgelopen nacht op de meeste plaatsen droog bleef, zijn de prioritaire wegen goed berijdbaar, althans op de rechterrijstrook. Maar op de linkerrijstroken, op bruggen en op op- en afritten is het opletten.

Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om thuis te blijven als het kan. Wie toch de weg opgaat, wordt aangeraden om traag te rijden, afstand te houden en de kortste weg te nemen naar de autosnelweg.

Weinig bussen in Limburg en Pajottenland

De bussen van De Lijn rijden normaal in de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen en het grootste deel van Oost-Vlaanderen.

Maar in Limburg en Vlaams-Brabant is het busverkeer meestal beperkt tot de hoofdwegen, net als in de Vlaamse Ardennen en de Denderstreek. Zeker in het Pajottenland blijven er problemen.

50-tal reizigers brengt kerstnacht door in luchthaven

Door de chaos op de luchthavens in Europa werd gevreesd dat heel wat reizigers de nacht zouden moeten doorbrengen in de vertrekhallen op de luchthaven in Zaventem. Door de sneeuw konden gisteravond nauwelijks nog vluchten vertrekken.  Uiteindelijk heeft slechts een vijftigtal reizigers de nacht in de vertrekhal moeten doorbrengen.

In de loop van de dag zal het vliegverkeer weer min of meer normaal worden, deelt Brussels Airport mee. Er kunnen nog wel vluchten afgelast worden naar bestemmingen waar door de sneeuw geen vliegtuigen kunnen landen. Er zullen ook vertragingen zijn omdat de toestellen ijsvrij gemaakt moeten worden.