Wanneer is een witte kerst geen witte kerst?

Een eenvoudige vraag voor de meesten, maar niet voor de Britse gokwinkels. Zij incasseerden de afgelopen weken honderdduizenden euro's in weddenschappen op een "White Christmas". Maar over de definitie ervan lopen de meningen uiteen.

Het is doorgaans nauwelijks een onderwerp. Er mag dan tot vervelens toe over gezongen en gepraat worden, in werkelijkheid is een witte kerst in Engeland, en zeker in het zuidelijke Londen, een zeldzaamheid. Maar heftig winterweer dat onverwacht vroeg inzette, beloofde van Bing Crosby’s droom werkelijkheid te maken.

En dus repten, zodra de eerste vlokken vielen, duizenden Britten zich naar de dichtstbijzijnde "bookmaker" (gokwinkel) om geld te zetten op een witte kerst. Ladbrokes, een van de grootste gokketens van het land, mocht in twee dagen 250.000 euro aan weddenschappen noteren, variërend van 5,50 tot enkele duizenden euro's.

Maar wat is een witte kerst? Geschat wordt dat er op eerste kerstdag in twee derde van Groot-Brittannië sneeuw zal liggen. "Maar dat is oude sneeuw", zegt een woordvoerder van Ladbrokes. "Dat bruine spul dat er al vier dagen ligt, telt niet. Voor een witte kerst moet er op 25 december sneeuw vallen". Dat klinkt eenvoudig. Stel echter dat het Britse meteorologisch instituut gelijk krijgt en ijzige stormen blazen sneeuw de stad in. Of zware vorst valt van de bomen op de grond. Het zijn details die vooral degenen die duizenden neertelden bij de bookies aardig bezighouden. De Guardian voorspelde processen van boze gokkers die in het nieuwe jaar rechters dwingen tot een herdefiniëring van het begrip witte kerst.

Gokketen William Hill, bang miljoenen te moeten uitkeren, heeft de kansen op sneeuwval in iedere Britse stad verhoogd. Was die kans een maand geleden nog 8 op 1 voor de meeste Britse steden, nu is de inschatting dat het waarschijnlijker is dat Schotland sneeuw te zien krijgt op 25 december, dan niet. Voor Liverpool is de kans op een witte kerst 50-50. Voor Londen 5 op 4. (Metcheck voorspelde gister dat de kans dat het vandaag in Londen sneeuwt 10% is).

Sommige gokwinkels weigerden vorige week nieuwe weddenschappen op een witte kerst aan te nemen. Gelukkig waren er voldoende alternatieven. Zo konden Britten altijd nog geld inzetten op de kans dat de Theems tussen Westminster Bridge en Tower Bridge bevroren zou zijn op de 25e (100 op 1). En op de mogelijkheid dat de klokken van een bevroren Big Ben op de geboortedag van Jezus niet zouden luiden (100 op 1).

Lia van Bekhoven

lees ook