Assange krijgt 1,2 miljoen euro voor biografie

Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, heeft een contract van 1,2 miljoen euro getekend voor zijn autobiografie. Hij wil het geld gebruiken om gerechtskosten te betalen.

Twee Zweedse vrouwen dienden in augustus een klacht in tegen Assange, een 39-jarige Australiër. Hij zou hen aangerand hebben toen hij in Zweden was. WikiLeaks is in Zweden gebaseerd.

Er loopt een internationaal aanhoudingsbevel tegen Assange en hij bracht een tiental dagen door in een Britse cel. Het is nog afwachten of Groot-Brittannië hem zal uitleveren aan Zweden. Volgens Assange zelf gaat het om een lastercampagne tegen hem, omdat zijn klokkenluiderswebsite een doorn in het oog is van onder meer de VS. Sinds WikiLeaks startte met het uitlekken van een kwart miljoen vertrouwelijke documenten van de VS, wordt ook in Washington gewerkt aan een rechtszaak tegen Assange.

Assange is nu op borgtocht vrij. Hij sloot een contract voor zijn autobiografie, en zegt dat hij dat geld nodig heeft voor de gerechtskosten.

De advocaat van de 2 Zweedse vrouwen zegt dat ze aanhangers van WikiLeaks zijn en geen deel uitmaken van een georganiseerde lastercampagne tegen WikiLeaks.