Duizenden mensen vluchten weg uit Ivoorkust

In Liberia in het westen van Afrika zijn al duizenden mensen aangekomen uit buurland Ivoorkust. Ze zijn op de vlucht voor een mogelijke burgeroorlog.

Volgens de VN zijn er zo'n 14.000 mensen uit Ivoorkust dagenlang te voet onderweg geweest naar Liberia, onder hen veel vrouwen en kinderen. De vluchtelingenorganisaties van de VN zeggen dat ze voorbereid zijn om zo'n 30.000 mensen op te vangen in Liberia.

De spanning in Ivoorkust is al weken te snijden. Bij de verkiezingen werd president Laurent Gbagbo nipt geklopt door zijn uitdager Alassane Ouattara. Die laatste wordt door de internationale gemeenschap erkend als de nieuwe president van Ivoorkust, maar Gbagbo weigert een stap opzij te zetten.

Veel van de vluchtelingen zijn aanhangers van Ouattara. Bij verschillende rellen zijn de afgelopen weken al zo'n 200 doden gevallen, vooral in Abidjan, de grootste stad van het land.

De verkiezingen moesten een einde maken aan jaren van politieke instabiliteit, etnische spanningen en burgeroorlogen. Maar waarnemers vrezen dat Ivoorkust ondertussen opnieuw op de rand van een burgeroorlog staat.