Frankrijk blokkeert vliegtuig van Gbagbo

De Franse overheid heeft het vliegtuig van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo geblokkeerd. Parijs wil zo de druk op Gbagbo opvoeren om de macht over te dragen.

Het vliegtuig van Gbagbo (links) was naar de luchthaven van Basel-Mulhouse gestuurd voor een technisch onderhoud. De Franse overheid heeft beslist om het toestel daar aan de grond te houden, op verzoek van Alassane Ouattara, de leider van de oppositie en volgens de kiescommissie winnaar van de recente presidentsverkiezingen.

Huidig president Laurent Gbagbo weigert echter om die overwinning te erkennen en heeft zichzelf uitgeroepen tot winnaar. Daarop is het in Ivoorkust tot zware ongeregeldheden gekomen. Gbagbo rekent daarbij op de steun van het leger.

De internationale gemeenschap erkent evenwel dat Ouattara de verkiezingen gewonnen heeft. De Europese Unie dreigt met sancties tegen Ivoorkust als Gbagbo niet aftreedt en de regionale organisatie van West-Afrikaanse landen overweegt zelfs om militair tussenbeide te komen om Gbagbo van de macht te verdrijven.

Gbagbo heeft intussen uitgehaald naar de Verenigde Staten en Frankrijk, die volgens hem een complot smeden om hem van de macht te verdrijven.

De luchthaven van Basel in Zwitserland en Mulhouse in Frankrijk staat onder controle van drie overheden: de Zwitserse, de Franse en de Duitse. Toch ligt de luchthaven zelf nabij Mulhouse, een stad in de Elzas in Frankrijk.