Leger patrouilleert in woelige stad Jos

De Nigeriaanse regering heeft massaal troepen gestuurd naar Jos, de hoofdstad van de centrale deelstaat Plateau. Daar is het de voorbije dagen tot hevige onlusten gekomen nadat een dertigtal mensen gedood werd door een reeks bomaanslagen.

Volgens getuigen patrouilleren soldaten overal in de stad Jos en controleren ze er voorbijgangers en auto's aan wegblokkades. President Goodluck Jonathan belooft intussen dat de schuldigen achter de aanslagen berecht zullen worden.

Op kerstavond zijn in Jos tientallen mensen omgekomen bij zeven bomaanslagen. Een ervan was gericht tegen een kerk. Daarna zijn er overal in de stad wraakacties gehouden, vooral tussen christenen en moslims. Het is echter nog niet duidelijk wie er achter de aanslagen zit.

Jos is de hoofdstad van de centrale deelstaat Plateau en ligt tussen het christelijke zuiden en het islamitische noorden van Nigeria. De voorbije jaren was de stad al vaker het toneel van bloedige afrekeningen.

Het gaat niet enkel om religieuze twisten, maar ook over conflicten over land en water tussen de christelijke landbouwers van de Berom-stam en islamitische Haussa-nomaden.