Oekraïense ex-minister Loetsenko is opgepakt

De vroegere Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko is voor verduistering van staatsbezit opgepakt in Kiev.

Loetsenko geldt als een vertrouweling van de prowesterse, voormalige regeringsleider Joelija Timosjenko, die zelf wordt aangeklaagd voor verduistering van 200 miljoen euro. Ook tegen de voormalige vicepremier Aleksandr Toertsjinov loopt een onderzoek.

Het kamp-Timosjenko zegt dat de beschuldigingen politiek geïnspireerd zijn en dat de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj en zijn regering hun rivalen permanent wil uitschakelen.

Loetsenko zou een extra pensioen van ongeveer 3.800 euro geregeld hebben voor zijn chauffeur. Bovendien beschuldigt het parket-generaal hem van ambtsmisbruik. De leden van een speciale eenheid pakten Loetsenko voor zijn huis in Kiev op, toen hij zijn hond aan het uitlaten was. Hij riskeert een celstraf van acht jaar. 

De ex-minister van Binnenlandse Zaken werkte zich in 2009 al eens internationaal in de kijker, toen hij op de luchthaven van Frankfurt werd opgepakt. Hij was dronken en had keet zitten schoppen.