Voormalige president van Venezuela is overleden

In Florida is Carlos Andres Perez, de voormalige president van Venezuela, overleden op 88-jarige leeftijd. Perez overleefde 2 staatsgrepen, maar werd in 1993 veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens corruptie.

Carlos Andres Perez is 2 keer president geweest in Venezuela, van 1974 tot 1978 en van 1989 tot 1993. In zijn eerste ambtstermijn kon hij door de olie-opbrengsten de Venezolaanse economie hervormen.

Maar in zijn tweede termijn werd hij beschuldigd van corruptie. In 1992 overleefde hij nog 2 staatsgrepen, waarvan er 1 werd geleid door de jonge officier Hugo Chavez.

Maar in 1993 werd Perez toch aan de kant gezet. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van 28 maanden op verdenking van corruptie. Perez heeft die aantijgingen altijd ontkend. Hij bracht uiteindelijk slechts enkele maanden door in de cel in Caracas.

Perez was tot op vandaag een van de felste critici van Chavez, die al sinds 1999 president is in Venezuela.

De laatste jaren bracht Perez in Miami door. De regering van Chavez probeerde hem te laten uitwijzen, want in Venezuela liep nog een aanhoudingsbevel tegen hem. Perez wordt verantwoordelijk gehouden voor de dodelijke rellen in 1989. Hij zou, althans volgens de huidige regering, de ordediensten het bevel hebben gegeven om het vuur te openen op betogers tijdens de zogenoemde Caracazo-rellen.

Perez is 88 jaar geworden. Hij overleed na een hartaanval.