Waals rijverbod kostte al 100 miljoen euro

Het rijverbod voor vrachtwagens in Wallonië heeft de Belgische transporteurs tot nog toe 100 miljoen euro gekost. Dat heeft Febetra, de federatie van Belgische transporteurs berekend.

Op 17, 19, 20, 23 en 24 december mochten de vrachtwagens in Wallonië niet rijden vanwege de barre weersomstandigheden. Febetra berekende dat toen de helft van de 60.000 Belgische vrachtwagens stilstond. "In totaal was er 60 uur rijverbod, en per uur moet je 55,5 euro rekenen",  klinkt het. Dat bedrag slaat enkel op de loonkost en de vaste kosten van het voertuig. Niet inbegrepen zijn de kosten voor de schade aan het voertuig of de lading.

Febetra zegt dat zo'n barre wintersituaties niet te voorspellen zijn, maar ze vindt dat er wel beter kan gecommuniceerd worden door de Waalse overheid. "Bij de vorige winter hadden we ook wel wat sneeuw. We zaten toen met de Vlaamse overheid rond de tafel en tekenden een winterprotocol waarbij we duidelijk zouden geïnformeerd worden over de toestand en dergelijke."