Beluikhuisjes gekraakt voor dakloze gezinnen

Een groep Gentenaars heeft een tiental leegstaande beluikhuisjes gekraakt. Ze willen er dakloze gezinnen in onderbrengen. Volgens de groep volstaat de door de stad georganiseerde opvang niet. Het stadsbestuur spreekt dat tegen.

De krakers braken vanochtend de sloten van de huisjes in de Spitaalpoortstraat, vlak bij de Dampoort, open. Volgens de groep kan het niet dat mensen in barre weersomstandigheden op straat moeten leven terwijl de huisjes al een tijd leeg staan.

De activisten hebben naar eigen zeggen het Gentse stadsbestuur, dat de eigenaar van de huisjes is, van hun actie op de hoogte gebracht via aangetekende brieven. In de loop van de namiddag en avond zouden enkele dakloze gezinnen naar de huisjes worden overgebracht.

"Nog geen enkele dakloze geweigerd"

De groep krakers nam de beluikhuisjes in bezit omdat volgens hen de door de stad georganiseerde opvang voor daklozen niet volstaat. Ze klagen aan dat daklozen maar vijf dagen in de centra voor nachtopvang mogen blijven en daarna weer op straat belanden.

Het stadsbestuur spreekt dat laatste tegen. "In de acute nachtopvang mogen daklozen inderdaad maar vijf dagen blijven, maar daarna worden ze doorverwezen naar de Vlaamse Kaai of de oude brandweerkazerne, waar ze zolang mogen blijven als ze wensen", zegt schepen voor Armoedebestrijding Guy Reynebeau (SP.A). Volgens Reynebeau is er nog geen enkele dakloze geweigerd aan de centra voor nachtopvang.

Meest gelezen