Zware brand in de abdij van Rochefort

Gisterenavond heeft een zware brand gewoed in de trappistenabdij van Rochefort in de provincie Namen. Vier gebouwen liepen grote schade op, maar de brouwerij en de bibliotheek werden niet beschadigd.

De brand is gisteren omstreeks 18.30 uur uitgebroken. De monniken zaten op dat moment aan tafel voor het avondmaal. 4 gebouwen liepen schade op door de vlammen, maar er vielen geen gewonden. Na enkele uren blussen hadden 4 brandweerkorpsen het vuur onder controle.

De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere gebouwen. Zo bleven de kapel, de brouwerij en de bibliotheek gevrijwaard. De materiële schade is aanzienlijk: over een afstand van 70 meter zijn gebouwen vernield.

De voorraad bier kon ook gered worden. In de abdij wordt de trappist van Rochefort gebrouwen. In die afdeling werken 35 mensen. Zij kunnen opnieuw aan de slag. De Saint-Rémy-adbij van Rochefort is 1 van de 6 trappistenabdijen in ons land.

Wellicht is de brand ontstaan door een probleem met een noodgenerator. Die was onlangs geplaatst nadat de stroom een paar keer was uitgevallen door het winterweer.

Meest gelezen