Vande Lanotte heeft cruciale nota klaar

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft de laatste hand gelegd aan zijn onderhandelingsnota. Het document is gisteravond laat per koerier bezorgd aan de voorzitters van de zeven onderhandelende partijen.

Door een computerpanne is de tekst pas gisteravond laat afgeleverd. De vertraging komt Vande Lanotte niet slecht uit. Hij wil dat de partijen de tekst onbevooroordeeld kunnen bestuderen en zich niet laten opjagen door lekken in de pers.

Morgenmiddag moeten de partijvoorzitters laten weten of ze op basis van de tekst voort willen praten. Volgens Vande Lanotte gaat het om een evenwichtig ontwerp, waarin alles aan elkaar is gelinkt, maar is de nota niet te nemen of te laten. De "bandbreedte" voor eventuele aanpassingen is wel niet groot. Dat wil zeggen dat wie iets wil aanpassen, elders iets anders moet toegeven.

Algemeen wordt aangenomen dat geen enkele partij de nota meteen zal afschieten. Donderdag zou Vande Lanotte dan een vergadering beleggen met de zeven partijen. Dat zou dan voor het eerst sinds september zijn dat alle zeven partijen weer samen aan een tafel zitten.

De bemiddelaar legt voor ruim 14 miljard euro fiscale autonomie voor de gewesten op tafel, naast de overheveling van zo'n 15 miljard euro bevoegdheden plus de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

De N-VA, CD&V en Groen! komen vanavond bijeen om de nota te bespreken, de SP.A pas morgenochtend.

Het ene lek is het andere niet

De definitieve nota van de bemiddelaar zou zo'n 60 bladzijden bevatten. De 7 voorzitters kregen de tekst persoonlijk overhandigd. Maar de voorzitters hebben niet dezelfde nota onder ogen gekregen. Er zitten namelijk minieme verschillen in de 7 versies. De bemiddelaar wil op die manier lekken zoveel mogelijk vermijden. Eens gelekt in de pers, zou hij -door de minieme verschillen- meteen weten wie er gelekt heeft. Wie had het over een gebrek aan vertrouwen?

Meest gelezen