De Franstalige partijen zeggen "ja"

De Franstalige partijen hebben positief gereageerd op de nota van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte. PS, CDH en Ecolo willen voort onderhandelen, al hebben ze wil bedenkingen en willen ze amendementen indienen.

Als laatste Franstalige partij heeft ook de PS nu gereageerd. De PS wil dat Johan Vande Lanotte de communautaire onderhandelingen meteen opstart en de partij wil snel een regering vormen. Wel heeft de PS gezegd dat ze "een aantal voorwaarden" stelt. 

Ook Ecolo heeft enkele bedenkingen. "Enkele zaken moeten worden uitgediept", klinkt het bij de partij van voorzitter Jean-Michel Javaux (kleine foto). Zo moet er onder meer opheldering komen over de financieringswet.

CDH wil morgen al rond de tafel gaan zitten met de zeven partijen om te praten over een tijdschema, de timing en de procedure om snel tot een akkoord te komen. Er moet ook aan de vorming van een regering gewerkt worden, zegt de partij.

CDH (foto: voorzitster Joëlle Milquet) noemt het voorts vanzelfsprekend dat de partij amendementen zal indienen vooral wat de herziening van de financieringswet betreft, de overheveling van nieuwe bevoegdheden en Brussel en BHV.

Aan Vlaamse zijde hebben Groen! en SP.A al "ja" gezegd op de nota. CD&V wil enkel voort praten als er eerst "bijsturingen op essentiële punten" komen en de N-VA wil eerst weten of haar opmerkingen voor de andere partijen aanvaardbaar zijn.

Meest gelezen