9 krakers opgepakt na uitzetting door 150 agenten

In Antwerpen heeft een grote politiemacht enkele krakers verdreven uit de voormalige rijkswachtkazerne en een oud seniorencomplex in de Korte Vlierstraat. De gebouwen staan al enkele jaren leeg en werden in juni vorig jaar gekraakt uit protest tegen het tekort aan betaalbare woningen in de stad.

De Regie der Gebouwen wil de rijkswachtkazerne verkopen aan een projectontwikkelaar. Een vrederechter had beslist dat het gebouw ten laatste vorige week moest worden ontruimd, maar er zaten nog altijd enkele krakers. Vanochtend ging een deurwaarder ter plaatse om het vonnis te laten uitvoeren met hulp van de politie.

Omdat de politie weerstand verwachtte bij de uitzetting, werden zo'n 150 agenten ingezet, alsook een bijzonder bijstandsteam, een sproeiwagen en een helikopter. "We hadden geen zware confrontatie verwacht, maar mocht het zover komen, dan hadden we een extra slag om de arm", zegt Fons Bastiaenssens, woordvoerder van de Antwerpse politie.

"We weten ook dat het gebouw bijzonder complex ineen zit met heel wat kleine ruimtes en een kelder die als een doolhof in elkaar zit. Dus als we een grondige doorzoeking van het gebouw wilden doen, dan hadden we wel wat volk nodig om dat op een veilige en snelle manier te doen."

De meeste krakers gingen vanochtend zonder verzet weg. Ze trokken naar het stadhuis om er te praten met burgemeester Patrick Janssens (SP.A), maar die ging niet op de vraag van de krakers in. Daarop zijn enkele krakers opnieuw naar het gebouw gegaan. "Maar met minder goede intenties", zegt Bastiaenssens. Negen mensen zijn administratief aangehouden.

De krakers weten voorlopig nog niet waar ze nu naartoe gaan. "Ik ga straks eens naar het OCMW om te zien of ze een gebouw ter beschikking hebben in hun patrimonium voor een redelijke prijs, want we zijn wel bereid om huur te betalen", zegt Johan Cabello, een van de krakers.

De politie heeft de gebouwen nog doorzocht om na te gaan of er nog mensen in verbleven. Daarna werden de panden volledig leeggehaald en hermetisch afgesloten.

Meest gelezen