Geen belspelletjes meer op VTM en 2BE

De Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa), het moederbedrijf van VTM en 2BE, heeft beslist om de uitzending van de belspelletjes onmiddellijk stop te zetten. De beslissing komt er na een undercoveroperatie van Neveneffecten voor het tv-programma "Basta". Daarin werd aangetoond dat de spelletjes bedrog zijn.

"Ondanks het feit dat de organisatie van de belspelletjes volledig binnen het wettelijke kader gebeurde, wat vandaag ook bevestigd werd door de Kansspelcommissie, heeft de VMMa toch beslist om de uitzending van de belspelletjes stop te zetten", zegt Peter Quaghebeur, directeur-generaal van VMMa.

"We vinden we het niet langer opportuun de belspellen uit te zenden gezien de maatschappelijke hetze die hier rond is gecreëerd. We nemen als Vlaams bedrijf, geworteld in de samenleving, onze verantwoordelijkheid op. Als er geen maatschappelijk draagvlak is voor belspellen, dan heeft het ook geen zin meer dat we ze uitzenden. We willen niet dat onze kijkers de indruk hebben dat wij de wet overtreden."

Eerder vanmiddag benadrukte de zender nog dat er nog nooit een belspelorganisator beboet is voor de fouten tegen de regelgeving. "Indien er fouten gemaakt zijn, zullen die rechtgezet worden", klonk het toen. VMMa klaagde ook aan dat "Basta" een "zeer eenzijdige, gemonteerde voorstelling geeft van de feiten". 

"Men gooit een heel aantal zaken op één hoop en rukt zaken uit de context . Zo worden er beelden van andere zenders getoond, wordt er foutief geponeerd dat minderjarigen kunnen deelnemen en wordt er geknipt en geplakt in vragen en antwoorden."

Desondanks heeft de mediamaatschappij nu beslist om de uitzending van de belspelletjes onmiddellijk stop te zetten. 

Bij televisiezenders VT4 en VIJFtv werden de belspelletjes al eerder stopgezet. De laatste uitzendingen kwamen in de zomer van 2009 op antenne. "We hebben voor onze dagprogrammatie gekozen voor een ander soort programma's. De reden voor de stopzetting was een loutere televisiekeuze", zegt Lies Maesschalck, persverantwoordelijke van SBS Belgium.

Meest gelezen