De Croo wil niet onderhandelen zonder de N-VA

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo is bereid om mee rond de tafel te gaan zitten, maar hij wil geen gesprekken zonder de PS en de N-VA. Nochtans zei de Franstalige liberaal Charles Michel (MR) vanmorgen dat hij liever zonder de N-VA zou onderhandelen.

Volgens De Croo is het evident dat de PS en de N-VA deel uitmaken van de regeringsvorming. "Het lijkt mij logisch dat je toch de verkiezingsuitslag respecteert. Je zal maar een goed akkoord hebben als beide winnende partijen betrokken zijn."

Hij is bereid om mee te onderhandelen. "Wij zijn bereid om vooruit te kijken, om mee te trekken, om ons land uit de impasse te krijgen, en ik hoop dat alle andere partijen dat ook inzien", aldus de Open VLD-voorzitter. Tot nu toe niet waren de liberalen niet betrokken bij de onderhandelingen.

Vanmorgen zei Charles Michel, kandidaat-voorzitter van de MR, nog dat het voor hem zeker een optie is dat er onderhandelingen komen met de liberalen, maar zonder de partij van Bart De Wever. "Dit soort uitspraken helpt ons niet vooruit", reageert De Croo. “Men moet stopppen met zware politieke uitspraken te doen in de media.”

"We moeten vooruitkijken, steeds achteruitkijken en anderen de schuld geven, brengt niets bij", klinkt het verder. "We moeten allemaal verantwoordelijkheid tonen, want we zullen tot een compromis moeten komen", besluit De Croo.

Meest gelezen