Activist voor homorechten vermoord in Oeganda

In Oeganda is David Kato vermoord, een bekende homorechtenactivist. De man had vorig jaar een lokaal blad aangeklaagd omdat het foto's van (vermeende) homoseksuelen afdrukte, met daarbij de oproep om hen te vermoorden.

Vorig jaar publiceerde het tijdschrift Rolling Stone tientallen foto's van homo's, met daarbij de oproep "Hang them".

De foto van David Kato stond op de voorpagina. Rolling Stone eist dat homoseksuelen de doodstraf kunnen krijgen in Oeganda. Nu staan er in dat land gevangenisstraffen van 14 jaar op homoseksualiteit.

Kato diende een klacht in tegen Rolling Stone. Sinds de publicatie van zijn foto werd hij, net als enkele anderen, al meerdere keren met de dood bedreigd. Gisteren drong een man Kato's woning binnen en hij viel hem aan met een ijzeren staaf. Kato is later aan zijn verwondingen overleden.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zal de moord op Kato onderzoeken. Om 17 uur is er in Brussel een betoging van Belgische holebiverenigingen aan de Oegandese ambassade.

Uitgever van Rolling Stone verdedigt zich

In november verbood een rechter Rolling Stone om nog langer foto's te publiceren. Rolling Stone zegt dat het de moord op Kato betreurt. "Maar het kan ook gewoon om misdaad gaan, we weten niet of Kato om zijn geaardheid werd vermoord", zegt Giles Muhame, uitgever van het tijdschrift. "We vragen dat de overheid de doodstraf voor homo's invoert, maar niet dat burgers hen aanvallen", zegt Muhame.

In de jaren 70 waren "Iron-bar killings", moorden met een ijzeren staaf, schering en inslag in Oeganda onder het wrede regime van Idi Amin Dada.

Meest gelezen