Castellucci bewerkt "Parsifal" in De Munt

In De Munt in Brussel is momenteel "Parsifal" te zien. De laatste opera van Richard Wagner (1813-1883) werd bewerkt door de eigenzinnige Italiaanse regisseur Romeo Castellucci. Parsifalkenner Hartmut Haenchen dirigeert.

"Het is een uniek stuk in de geschiedenis, het is ook geen opera. Het zit ergens tussen een oratorium, een opera en een concert", licht Haenchen toe. "Het is geen vorm van opera zoals we dat gewend zijn."

Het personage Parsifal komt bij toeval in een gemeenschap van ridders terecht die de heilige graal bewaken. Hun koning is gewond en hij kan alleen genezen worden door wie zuiver van geest is. En dat is Parsifal. Maar het kwaad belaagt zijn zuiverheid.

In zijn artistieke testament is Wagner op zoek gegaan naar de wortels van de religie en van de liefde, volgens hem de essentie van de kunst.  Zuiverheid, verlossing en inwijding zijn de belangrijkste thema's van dit werk.

"Je moet eigenlijk naïef zijn om op weg te durven gaan", zegt Castellucci (foto in tekst). "Je mag niet vergeten dat Parsifal iemand is die de hele tijd op stap is, die wandelt al dolend en dwalen betekent op stap zijn zonder doel. Het belangrijkste is: op stap gaan."

"Parsifal" is nog tot en met 20 februari te zien in De Munt in Brussel. Op Cobra.be vindt u een uitgebreid dossier over de productie.

Wie is Romeo Castellucci?

Castellucci richtte in 1981 samen met Chiara Guidi en zijn zus Claudia Castellucci het gezelschap Societas Raffaello Sanzio op. Het gezelschap maakte voor zijn creaties zowel gebruik van ambachtelijke technieken als van nieuwe technologieën.

Met hun ritueel en mythisch theater leggen ze de nadruk op de betekenis van het lichaam, als metafoor voor het onbewuste. Tot hun creaties behoren onder meer "Oresteia", "Genesi, from the museum of sleep",  "Il combattimento" en "Tragedia Endogonidia".

Meest gelezen