Zonnelied in campagne tegen zonnebrand

Een kwart van de ouders stelt kinderen nog altijd overmatig bloot aan zonlicht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting tegen Kanker. Vandaag is het Wereldkankerdag.

De laatste dertig jaar neemt het aantal gevallen van huidkanker bij mensen met een blanke huid toe. Die stijging wordt vooral toegeschreven aan veelvuldig en onbeschermd zonnebaden en zonnebankgebruik.

Regelmatige blootstelling aan zon in de kinderjaren verhoogt het risico op huidkanker op latere leeftijd. De huid van kinderen is gevoeliger dan die van volwassenen, schadelijke UV-stralen dringen makkelijker diep in de huid door, en beschadigde cellen herstellen zich ook minder goed dan bij volwassenen.

Volgens een enquête van de Stichting tegen Kanker zijn steeds meer ouders zich bewust van de gevaren van zonlicht en de noodzaak van bescherming. Toch stelt een kwart van de ouders zijn kinderen bloot aan de zon tijdens de heetste uren van de dag. Te weinig ouders geven hun kinderen ook beschermende kledij zoals een hoedje of een zonnebril.

De Stichting tegen Kanker lanceert daarom op de Wereldkankerdag een campagne om kinderen beter te beschermen. Daarvoor schakelt de Stichting muzikant Kapitein Winokio in. Die heeft een speciaal Zonnelied geschreven dat kinderen aanleert hoe ze zich tegen de zon kunnen beschermen.

De campagne richt zich in eerste instantie op kleuterscholen en kindercrèches, later worden ook andere doelgroepen erbij betrokken.

Tips om het risico bij kinderen te verminderen

  • Houd baby's tot 1 jaar uit de zon
  • Houd kinderen tussen 11 uur en 15 uur in de schaduw
  • Laat kinderen een hoedje, een droog t-shirt en een zonnebril dragen
  • Smeer kinderen in met een waterproof zonnecrème van minstens factor 30

Meest gelezen