Gekraakte beluikhuisjes worden sociale woningen

De elf beluikhuisjes in de Spitaalpoortstraat in Gent die eind vorig jaar gekraakt werden, zullen worden omgebouwd tot sociale woningen. Het stadsbestuur heeft daarover een principeakkoord bereikt met het Centrum voor Algemeen Welzijn Artevelde.

Een groepje krakers brak op 27 december de leegstaande huisjes in de buurt van het Dampoortstation open en bracht er een twintigtal daklozen in onder (foto's).

Volgens de groep kon het niet dat mensen in barre weersomstandigheden op straat moesten leven terwijl de huisjes al een tijd leeg stonden. Ze klaagden ook aan dat de door de stad georganiseerde opvang niet volstond. Het stadsbestuur sprak dat tegen.

Het Gentse stadsbestuur stapte ook meteen naar de vrederechter omdat de huisjes verkocht gingen worden. De vrederechter moet zich komende dinsdag nog uitspreken, maar de kans is groot dat hij de uitzetting van de daklozen zal bevelen.

Het CAW Artevelde zal de huisjes kopen van de stad. Het centrum wil er een sociaal woningproject met begeleid wonen uitbouwen. Op termijn zullen er dus opnieuw mensen zonder dak boven hun hoofd in de huisjes terechtkunnen.

Meest gelezen