Bruut geweld tijdens een donkere decembernacht

De 23-jarige politievrouw Kitty Van Nieuwenhuysen kwam om het leven tijdens een nachtelijke patrouille in de vroege ochtend van 4 december 2007 in Lot, een deelgemeente van Beersel. Op het proces over de moord staan drie mannen terecht.

Agente Van Nieuwenhuysen en haar 27-jarige collega Peter Van Stalle waren op zoek naar de inzittenden van een achtergelaten Volvo in de Beerselsestraat. Die inzittenden, 3 mannen uit de regio van Charleroi, wilden een bestelwagen stelen maar dat lukte niet.

De gestolen Volvo waarmee ze naar Beersel waren gekomen, wou niet meer starten en daarom wilden ze uiteindelijk de auto van een andere bewoner uit de straat stelen. Om de sleutels van die auto te pakken te krijgen, drongen ze het huis van de eigenaar binnen en schoten de man zelfs neer.

Buitengekomen kregen de 3 zwaarbewapende mannen de politiecombi in het vizier. Met een kalasjnikov vuurden ze wel 20 kogels af op de politieauto. Kitty Van Nieuwenhuysen werd dodelijk geraakt, haar collega raakte zwaargewond.

Speurders pakken drie verdachten op

Anderhalve maand na de feiten konden de speurders drie verdachten oppakken: Nourredine Cheikhni, Galip Kurum en Hassan Iasir. Zij werden geïdentificeerd op basis van informanten, getuigenverklaringen, telefonie-onderzoek en DNA-analyses.

Dat DNA werd gevonden in de Volvo die het drietal in Lot had achtergelaten. Die auto was in de nacht van 15 op 16 november 2007 op gewelddadige wijze gestolen in de buurt van Charleroi. Ook voor die diefstal moet het drietal zich verantwoorden, net als voor de overval op een wisselagent, begin november 2007, ook in de omgeving van Charleroi.

De diefstal en de overval staan eigenlijk los van de feiten in Lot, maar werden er in allerijl aan gekoppeld om één van de drie verdachten in de cel te houden, toen hij door een procedurefout in de gevangenis dreigde vrij te komen. Later kwam aan het licht dat de man een cipier had omgekocht om die procedurefout te veroorzaken.

Uit crimineel milieu van zwaar banditisme

De 3 beschuldigden komen uit een crimineel milieu van zwaar banditisme en liepen in het verleden al verschillende veroordelingen op. Ze blijven volhouden dat ze niets te maken hebben met de diefstal van de Volvo en de schietpartij in Lot en beweren dat het onderzoek niet volgens het boekje verliep.

Het Hof van Cassatie gaf hen op dat punt al ongelijk, maar de 3 beschuldigden kondigden al aan dat ze daarover een heuse procedureslag zullen leveren.

Daardoor zal het proces zeker 2 maanden duren en is er uit voorzorg een dubbele jury samengesteld, met 12 effectieve juryleden en 12 plaatsvervangers die kunnen inspringen als een effectief jurylid om één of andere reden zou wegvallen.

Sofie Demeyer

Meest gelezen