Chaos dreigt aan Libisch-Tunesische grens

Aan de grenspost van Ras Jdir, aan de grens tussen Libië en Tunesië, dreigt de humanitaire toestand helemaal te ontsporen door de aanhoudende stroom vluchtelingen uit Libië. Dat komt ook omdat het regime van Khaddafi enkele steden in het westen van Libië probeert te heroveren.

Per uur stromen er 2.000 nieuwe vluchtelingen toe aan de grenspost. Het gaat vaak om Egyptische gastarbeiders die via Tunesië terug thuis proberen te raken.

Volgens de VN zijn al 70 à 75.000 mensen vanuit Libië naar Tunesië gevlucht. Het gaat niet alleen om Egyptenaren, maar ook om Bengalese, Vietnamese of Chinese gastarbeiders die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in Libië.

De VN slaakt een noodkreet. De voedselhulp aan de grens kan de toevloed aan vluchtelingen niet volgen, de sanitaire voorzieningen schieten tekort en veel vluchtelingen moeten noodgedwongen buiten slapen. Er zijn al tentenkampen opgericht, maar desondanks is vorige nacht een Egyptische vluchteling omgekomen van de kou.

Hulporganisaties doen al het mogelijke om vliegtuigen of boten te charteren om zo de vluchtelingen naar hun thuisland te brengen.

Vandaag stromen nog meer vluchtelingen toe omdat Khaddafi troepen aan het ontplooien is in het westen, vlakbij Tunesië. Hij probeert een aantal steden te heroveren die in handen zijn van de opposanten.

VS-marineschepen varen naar Libië

De Amerikaanse marine stuurt twee schepen met helikopters en 800 leden van het elitekorps Marines naar de Libische kust. De schepen zouden vannacht vanuit de Rode Zee door het Suezkanaal varen.

Volgens minister van Defensie Robert Gates kunnen die schepen daar eventueel worden ingezet voor de evacuatie van buitenlanders uit Libië en voor het verlenen van humanitaire hulp. 

De Verenigde Naties hebben intussen opgeroepen om dringend werk te maken van de evacuatie van gestrande buitenlanders en voor humanitaire hulpverlening aan duizenden van die mensen die nu over de grens met Tunesië en Egypte zijn geraakt.

De nieuwe Franse minister van Butienlandse Zaken Alain Juppé is echter niet te vinden voor een militair ingrijpen in Libië. De NAVO overweegt een militaire evacuatie, hulpverlening en eventueel het instellen van een vliegverbod voor Libische vliegtuigen, maar daarover is er nog geen eensgezindheid.

Meest gelezen