"EU moet helpen, of Libië wordt als Somalië"

"Als Europa niet helpt in Libië, dan wordt Libië het Somalië aan de Middellandse Zee." Dat heeft Saif al-Islam al-Khaddafi, de zoon van de Libische kolonel Moe'ammar al-Khaddafi, gezegd in een interview. De Verenigde Naties sturen een gezant naar Libië.

"Jullie president Nicolas Sarkozy is een vriend van Libië", zegt Khaddafi's zoon in een interview met France 2. "Maar over wat er in Libië gebeurt, hoor ik veel misverstanden en leugens, ook van Sarkozy." Saif al-Islam al-Khaddafi werd vroeger vaak uitgestuurd door het regime voor diplomatieke contacten met het Westen.

Maar zijn recente toespraken werden eerder op hoongelach onthaald. "Iedereen is gelukkig in Tripoli", zei hij vorige week nog. "Ok, er zijn doden gevallen, dat ontken ik niet", zegt hij nu. "Maar wat er in Tunesië en Egypte is gebeurd, dat is een revolutie door vreedzame protesten van het volk. Hier hebben we te maken met gewapende rebellen. Als je regime sterk is, is iedereen je vriend. Maar anders laten ze je vallen als een steen."

"Als Europa niet helpt, zal Libië als het Somalië van de Middellandse Zee worden. Dan komen er piraten tot op Sicilië en op Kreta. Dan komen er tienduizenden vluchtelingen naar Europa", zegt Khaddafi's zoon. Dat laatste is waarschijnlijk eerder een dreigement. De Libische leider had eerder ook al gedreigd om de "vluchtelingenkraan" naar Europa open te draaien als de EU het Libische regime liet vallen.