"Koekelberg had beter wat meer achterdocht gehad"

Niet alleen het politiepersoneel zelf, ook Brice De Ruyver (UGent) prijst de "bijzonder grote verdiensten" van Fernand Koekelberg. "Maar die reis naar Qatar, dat kan niet." Al ligt de schuld daarvoor volgens hem niet bij Koekelberg zelf.

Ondanks de storm van kritiek die de afgelopen weken (en de jaren ervoor) over Fernand Koekelberg heen blies, bleef het politiepersoneel achter de inmiddels voormalige commissaris-generaal van de federale politie staan. De vakbonden NSPV en ACV prezen de man voor zijn verdienstelijk werk, onder andere in het grote eenmakingsdossier.

Ook de Gentse professor Brice De Ruyver (foto links) erkent de "bijzonder grote verdiensten" van Koekelberg. De Ruyver heeft Koekelberg de voorbije jaren telkens verdedigd wanneer hij in opspraak kwam, maar over de reis naar Qatar is De Ruyver duidelijk: "Dat kan niet. Dat beseft iedereen, ook Koekelberg zelf denk ik."

"Laat het duidelijk zijn: in de huidige context van een federale politie die bijzonder armlastig is en in een echte, serieuze probleemsituatie zit, is dit dossier een moeilijk te verdedigen situatie." Koekelberg is hier verantwoordelijk voor", beklemtoont De Ruyver, "maar ik denk ook dat hij zich hier eens te meer iets te veel heeft laten leiden door zijn directe omgeving, want het is niet de commissaris-generaal zelf die zo'n reis voorbereidt. Dat begrijpt iedereen."

"Fernand is zo'n goed mens", voegt De Ruyver eraan toe, "die misschien één grote fout heeft: hij geeft mensen dermate veel vertrouwen en vooral als dat om zijn medewerkers gaat. Omdat hij veel op hen kan rekenen, doet hij ook alles om die mensen te vrijwaren en hen in alle mogelijke omstandigheden te verdedigen. Dat siert hem uit menselijk oogpunt, maar hij is natuurlijk ook de grote baas van de federale politie. Dan moet je ook een klein beetje achterdocht hebben, ook ten aanzien van uw naaste omgeving."

Ontslag "zeer erg" voor de politie

Volgens De Ruyver is het ontslag van Koekelberg "zeer erg" voor de politie, want "de uitdagingen zijn enorm". "Koekelberg was - ook door die affaires - nog maar pas goed begonnen met de noodzakelijke hervormingen. De hervorming moet nog voor een belangrijk gedeelte beginnen, er liggen tal van dossiers op tafel die levensnoodzakelijk zijn, ook voor de geïntegreerde politie."

De Ruyver wijst onder meer op het "gigantische probleem voor het personeelsbeleid in de komende jaren". "We hebben een gigantische uitstroom, als dit niet goed wordt aangepakt en opgevangen, dan zullen we binnen dit en een paar jaar niet voldoende speurders meer hebben om de zware dossiers die elk jaar opnieuw stijgen, aan te pakken."

Wie Koekelberg ook opvolgt, volgens De Ruyver moet de nieuwe commissaris-generaal iemand zijn "die de lijn van de ingesteldheid en betrokkenheid bij het concept van de geïntegreerde politie zal doortrekken, zoals Koekelberg daar de personificatie van was". Het zal ook een "sterke persoonlijkheid" moeten zijn, "die ook bij de politiek met voldoende kracht op tafel kan slaan om de loodzware dossiers erdoor te halen". Bovendien zal hij erin moeten slagen, "net als Koekelberg, om die constructieve ingesteldheid, dat overlegmodel door te trekken".

Meest gelezen