"Niet iedereen kan zich een nanny veroorloven"

Natalie Portman had vorige week nog maar net haar Oscar voor beste actrice op zak, of ze kwam plots in het oog van de storm terecht door kritische opmerkingen van een conservatief politicus over haar zwangerschap. Mike Huckabee vond dat Portman ermee moest ophouden haar zwangerschap zo te etaleren, zonder getrouwd te zijn. Maar de Amerikanen pikten die aanval maar moeilijk -Portman is momenteel een van de meest populaire actrices- en Huckabee voelde zich genoodzaakt zijn woorden bij te schaven.

Huckabee is voormalig gouverneur van Arkansas en was ooit in de running om de Republikeinse nominatie voor het VS-presidentschap in de wacht te slepen. Vorige week was hij te gast in het radioprogramma "The Michael Medved Show" en daar liet hij zich verleiden tot enkele opvallende uitspraken over de 29-jarige actrice.

"Wat ik het meest problematisch vind, is dat Natalie Portman of een andere Hollywood-starlet al opscheppend vertellen van: hé kijk, we gaan kinderen hebben, we zijn dan wel niet getrouwd, maar er zijn kinderen op komst en alles gaat vanzelf. Maar eigenlijk zijn er niet veel alleenstaande moeders in de echte wereld die miljoenen dollars verdienen door in een film mee te spelen. Het geeft een vervormd beeld, want niet iedereen kan nanny’s en huisbewaarders en verpleegsters inhuren. De meeste ongehuwde moeders zijn heel arm, hebben geen opleiding gehad en slagen er niet in een job te vinden. Mochten ze geen steun krijgen van de overheid, dan zouden hun kinderen sterven van de honger en zouden ze geen beroep kunnen doen op gezondheidszorg."

"Geen kritiek op hardwerkende alleenstaande moeders"

Dat je "America’s sweetheart", die dan ook nog een Oscar gewonnen heeft, niet ongestraft kan aanvallen, bleek uit de vele reacties die na Huckabees interview op het internet verschenen. Ook politieke analisten bleken het moeilijk te hebben met de tirade van Huckabee.

Zo was op CNN te horen: "Waarom was er enkele jaren geleden niet zo’n uitval naar Bristol Palin? Huckabee zou zich een echte leider getoond hebben, mocht hij toen dergelijke opmerkingen over Palin gemaakt hebben. Nu denk ik dat zijn uitlatingen niet zozeer een overtuigde mening weergaven, maar eerder ingegeven waren door het moment. Op die manier probeert hij wellicht op korte termijn meer exemplaren van zijn nieuwe boek te verkopen dan zich op te werken tot een heuse leider binnen de Republikeinen."

Huckabee voelde de bui hangen en corrigeerde in een blog op zijn website zijn opmerkingen: "In tegenstelling tot wat de media publiceerden, schold ik Portman helemaal niet uit en viel haar ook niet aan. Ook had ik geen kritiek op die hardwerkende alleenstaande moeders in ons land. Wat ik wilde zeggen, was dat het statistisch bewezen is dat de meeste alleenstaande moeders arm zijn en geen job kunnen vinden. Dat verhaal willen we blijkbaar niet zien. Ik vind het jammer dat onze maatschappij het idee van het hebben van kinderen buiten een huwelijk verheerlijkt en romantiseert."

Over Portman schreef hij nog het volgende, wat leek op een verontschuldiging: "Natalie is een buitengewone actrice die haar Oscar meer dan verdiend heeft."

Heel de affaire doet terugdenken aan de uitspraken van voormalig vicepresident Dan Quayle die begin jaren 90 kritiek uitte op Murphy Brown, het fictieve personage uit de gelijknamige tv-serie, die ook een kind wilde zonder getrouwd te zijn. "Het helpt ons niet vooruit dat een primetimefiguur zoals Murphy Brown, die toch een belichaming is van goed opgeleide en goed betaalde carrièrevrouwen, spot met het belang van vaders door haar kinderen alleen te willen opvoeden en dat te omschrijven als een andere manier van levensstijl", zei Quayle toen.

lees ook

    Meest gelezen