ACV "gechoqueerd" door ontslag Fernand Koekelberg

De christelijke vakbond ACV-Openbare Diensten is "gechoqueerd" door het ontslag van Fernand Koekelberg als commissaris-generaal van de federale politie. Koekelberg nam gisteren ontslag nadat hij in opspraak was gekomen na een omstreden dienstreis naar Qatar.

Fernand Koekelberg hield gisteren de eer aan zichzelf na alle heisa over zijn omstreden dienstreis naar Qatar. In een persbericht noemde hij "de herhaalde aanvallen" waar hij de afgelopen vier jaar mee te maken kreeg, de reden voor zijn ontslag.

Het politiepersoneel reageert met verslagenheid op het ontslag van de nummer één van de federale politie. Volgens ACV-secretaris Jan Adam is het personeel "gechoqueerd". Het personeel was namelijk heel tevreden over het werk van Koekelberg, luidt het. "We hebben altijd in een goede en constructieve sfeer met hem kunnen samenwerken. Dat was vroeger niet altijd het geval."

Adam kent Koekelberg "als een zeer gedreven man". "Ik ken hem reeds meer dan 15 jaar. In het begin was dat een stuk afstandelijk, maar dan zie je de capaciteiten van mensen en wat die man in zijn mars heeft en hij ontwikkelt. En op den duur kun je daar enkel nog bewondering, respect en waardering voor hebben."

"Cultuurwijziging voortzetten"

Wat Koekelberg is overkomen, "is volgens de medewerkers dan ook mateloos incorrect", voegt Adam eraan toe. "We respecteren en steunen wel de moeilijke beslissing die de commissaris-generaal, niet alleen voor zichzelf maar ook in het belang van zijn medewerkers en de geïntegreerde politie, heeft genomen."

Adam hoopt dat de door Koekelberg ingezette cultuurwijziging zal worden voortgezet door diens opvolger. Volgens Adam heeft de politie nood aan een leider "die visie heeft, de organisatie soepeler, meer wendbaar maakt en de gedrevenheid van de medewerkers optimaliseert". Koekelberg wordt voorlopig opgevolgd door hoofdcommissaris Paul Van Thielen.

Eerder had ook het NSVP al begripvol gereageerd. Het NSVP bleef, net als het ACV, Koekelberg steunen. "Het siert de man dat hij onder druk toch zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Hij heeft de perceptie naar de buitenwereld niet meer willen aanvechten, hij is moe gestreden", reageerde Philip Van Hamme van het NSVP.

VSOA: "Positie was onhoudbaar geworden"

De liberale vakbond VSOA hoopt dat de rust nu snel terugkeert bij de politie. Het VSOA is de grootste politievakbond en was het felst gekant tegen Koekelberg. Vincent Houssin van het VSOA betreurt het ontslag van de commissaris-generaal, maar benadrukt ook dat hij geen andere keuze meer had.

"Het is spijtig dat het zo moest lopen, want meneer Koekelberg heeft veel verdiensten en was een heel intelligente baas", reageert Houssin. Maar "zijn positie was onhoudbaar geworden, waardoor hij een beslissing heeft genomen in het belang van het imago van de politie."

Sypol: "Ontslag terecht"

Volgens Janpiet Callens van de onafhankelijke politievakbond Sypol is het ontslag van Fernand Koekelberg terecht. "Ik denk dat hij deze keer een brug te ver gegaan is en dat een ontslag onvermijdelijk was", vindt Callens. Hij herinnert aan alle incidenten met Koekelberg ban de voorbije jaren.

"Mijnheer Koekelberg heeft zeker zijn verdiensten", geeft Callens toe. "Maar er is ook een passiefzijde, en tot op heden is die niet aan bod gekomen." Volgens hem is Koekelberg er bij de politiehervorming niet in geslaagd om die tot een goed einde te brengen. Hij verwijst naar een aantal personeelskwesties die nog niet zijn uitgeklaard.

Over de opvolger van Koekelberg is Callens iets positiever. "Mijnheer Van Thielen is een hardwerkende en minzame man, heel sober, niet zo blingbling als mijnheer Koekelberg."