Afghaanse president is boos op NAVO en VS

De Afghaanse president Hamid Karzai is boos op de NAVO-troepen in het land en op de VS. Hij pikt het niet meer dat er burgerdoden vallen bij de oorlog in het land. De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates is op bezoek in Afghanistan.
De Afghaanse bevolking betoogde gisteren tegen de NAVO-aanwezigheid.

Vorige dinsdag kwamen negen Afghaanse kinderen om het leven bij een aanval van de NAVO-troepen. De Amerikaanse president Barack Obama en generaal David Petraeus, de opperbevelhebber van de NAVO-troepen, hebben al hun verontschuldigingen aangeboden. Maar Karzai neemt geen genoegen met die verontschuldigingen. Tijdens een vergadering gisteravond heeft Karzai aan Petraeus gezegd dat "mijn volk de burgerdoden niet meer pikt".

Robert Gates is vanmorgen geland voor een verrassingsbezoek in Afghanistan. Hij heeft vandaag een ontmoeting met Karzai en de kwestie van de burgerdoden zal ook hoog op de agenda staan.

Concreet zal Karzai eisen dat de NAVO-troepen meer maatregelen nemen om burgerdoden te vermijden. Volgens Karzai zijn de spanningen tussen Afghanen en Amerikanen de laatste tijd erg opgelopen.