Beke start week van overleg met N-VA en PS

Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) is begonnen aan een week van gesprekken met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo, de twee winnaars van de verkiezingen. Het trio zal samen de mogelijkheden voor een staatshervorming overlopen.

Meteen na zijn aanstelling afgelopen woensdag zei Beke dat hij zijn werkzaamheden zou uitvoeren "in bevoorrechte samenspraak" met de N-VA en de PS, de grote winnaars van de verkiezingen van 13 juni 2010. Bedoeling is dat de drie zoveel mogelijk tot overeenstemming komen voor de andere partijen erbij betrokken worden. Dat zal ten vroegste volgende week zijn.

De gesprekken beginnen in moeilijke omstandigheden. Zaterdag zei Jan Jambon (N-VA) dat er uiterlijk eind april een regering moet zijn, een uitspraak die door alle andere partijen als een ultimatum werd ervaren, wat niet in goede aarde viel.

Onderhandelaar Beke is niet van plan om plaats en uur bekend te maken van zijn ontmoetingen met De Wever en Di Rupo, want hij wil erg discreet te werk gaan.