Belgen vliegen Egyptenaren naar huis

De Airbus van het Belgische leger heeft vandaag 256 Egyptenaren vanuit Tunesië naar hun land teruggevlogen. Het is de eerste vlucht van een internationale luchtbrug om uit Libië gevluchte gastarbeiders te repatriëren.

De Belgische Airbus was gisteren met een lading hulpgoederen geland op het Tunesische eiland Djerba. Vanochtend is het toestel dan met 256 Egyptische vluchtelingen vertrokken naar Caïro. Later op de dag zou de Airbus een tweede groep Egyptenaren naar huis brengen.

Het gaat om gastarbeiders die uit Libië gevlucht zijn en nu in vluchtelingenkampen in Tunesië zitten. België heeft beloofd om 2.500 van die mensen naar huis te brengen. Het gaat meestal om Egyptenaren, maar Defensie sluit niet uit dat er ook mensen uit andere Afrikaanse landen gerepatrieerd zullen worden.

Ons land schakelt zich zo in in een internationale operatie waaraan ook Europese en Amerikaanse toestellen en schepen deel van uitmaken. De voorbije weken zijn er 95.000 mensen vanuit Libië naar Tunesië gevlucht. Het gaat vooral om Egyptenaren, maar ook om mensen uit Zwart-Afrika en Bangladesh. Zowat 60.000 van hen zouden al terug naar huis zijn gebracht. De luchtbrug komt er op vraag van het VN-commissariaat voor de vluchtelingen UNHCR.

Veel van die mensen hebben vaak alles moeten achterlaten en hebben geen geld om op eigen houtje naar huis terug te keren. Ze worden wel goed opgevangen door het Tunesische leger en de hulpdiensten daar en nu stroomt ook de internationale hulp toe in Djerba. Gisteren is daar ook een vliegtuig geland met hulpgoederen van het Rode Kruis Vlaanderen.

Italië vreest vluchtelingenexodus

Vannacht zijn opnieuw duizend Noord-Afrikaanse vluchtelingen vanuit Tunesië aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa in de Middellandse Zee. De voorbije weken zijn daar al 6.000 mensen aangekomen.

Dat leidt tot grote problemen, want er is op Lampedusa slechts opvang voor 850 vluchtelingen. Het eiland voor de Tunesische kust is altijd al een magneet geweest voor Afrikaanse vluchtelingen, maar vooral sinds de val van de Tunesische leider Ben Ali midden januari is er een gevoelige toename van vluchtelingen.