China sluit Tibet af voor buitenlanders

Tot eind maart mogen buitenlanders Tibet niet meer binnen. Dat heeft de Chinese overheid beslist. Aanleiding is de derde verjaardag van de grote anti-Chinese opstanden van 2008. Daarbij kwam toen een honderdtal demonstranten om het leven.
(Archieffoto)

"U kan in maart niet naar Tibet komen, voor wat de maand april betreft wachten we nog op officiële informatie", zo luidt het bij een verantwoordelijke voor toerisme in Tibet. Ook bij andere reisagentschappen wordt het nieuws bevestigd.

Om Tibet te kunnen bezoeken, moeten buitenlandse toeristen gewoonlijk in groep reizen en een speciale toestemming vragen. Die toestemming zal nu geen enkele buitenlander meer krijgen. Na de opstanden van 2008, toen het tot een gewelddadig treffen kwam tussen jonge Tibetanen en de Chinese ordetroepen, konden buitenlanders meer dan een jaar lang niet naar Tibet.

Gisteren nog verklaarde de secretaris van de Chinese communistische partij voor Tibet, Zhang Qingli, dat de regio nog steeds geconfronteerd wordt met "erg moeilijke uitdagingen" in de strijd tegen het seperatisme. China beschouwt Tibet al jaren als een opstandige provincie.