Duurste doek ooit geveild hangt in Londen

Het duurste schilderij dat ooit verkocht is op een veiling, wordt vandaag voor het eerst sinds 1961 tentoongesteld. Het gaat om het doek "Naakt, groene bladeren en buste" van Pablo Picasso. De eer is weggelegd voor de Tate Modern Gallery in Londen.

Een anonieme koper betaalde vorig jaar voor "Naakt, groene bladeren en buste" 82,2 miljoen euro op een veiling van Christie's in New York. Het grote doek was het eerste in een reeks doeken die vaak erg sensueel waren. Het schilderij is afkomstig uit de erfenis van vastgoedontwikkelaar Sidney F.Brody en zijn vrouw. Het is slechts één keer tentoongesteld in de VS, in 1961 in Los Angeles.

Vanaf vandaag leent de nieuwe eigenaar het werk uit aan de Tate Modern Gallery waar het een plaatsje krijgt in de nieuwe Picassozaal. Over de veiligheidsmaatregelen die voor het schilderij genomen zijn, wil het museum niets kwijt. Volgend jaar pakt de Tate Modern ook uit met een Picasso-tentoonstelling.

Uit "Naakt, groene bladeren en buste" (1932) blijkt de liefde van Picasso voor zijn jongere minnares Marie-Thérèse Walter. Zij was ook zijn muze.

Meest gelezen