Franse ex-president Chirac voor de rechter

In Frankrijk is vandaag het proces tegen ex-president Jacques Chirac begonnen. Hij staat terecht voor fraude die hij begin jaren 90 gepleegd zou hebben toen hij nog burgemeester van Parijs was. Het is de eerste keer in Frankrijk dat een ex-president voor de rechter moet verschijnen.

Jacques Chirac zou begin jaren 90 als burgemeester van Parijs banen hebben uitgedeeld aan 28 vrienden. Die banen zouden betaald zijn door de stad Parijs terwijl die mensen in feite niet voor de stad werkten, maar onder meer voor de RPR, de toenmalige partij van Chirac.

Zo zou een bevriende, linkse vakbondsman van Chirac een chauffeur gekregen hebben die betaald werd door de gemeentekas. Een parlementslid zou dan weer 4 parlementaire assistenten hebben gekregen, eveneens betaald met geld van de stad Parijs.

Sommige mensen die baantjes kregen, zouden zelfs niet eens hebben gewerkt, maar gewoon thuis hebben gezeten. Jacques Chirac zelf heeft altijd gezegd dat hij recht in zijn schoenen staat. Hij ontkent niet dat hij die mensen banen gaf, maar benadrukt wel dat ze allemaal wel degelijk werk uitvoerden.

Meteen uitstel?

Als de ex-president, nu 78 jaar, schuldig wordt bevonden, riskeert hij een gevangenisstraf van 10 jaar of een boete van 150.000 euro. Het proces zal zo'n 4 weken duren, maar de kans bestaat dat het al meteen uitgesteld wordt. Daarover volgt morgen een beslissing. Volgens een advocaat van een medebeschuldigde is een deel van de feiten verjaard.

Volgens de Franse anticorruptieorganisatie Anticor, een van de burgerlijke partijen in dit proces, is de verdediging er echter alleen maar op uit om procedurele incidenten te veroorzaken en niet om de waarheid te achterhalen.

Uitstel of niet, dit proces is hoe dan ook een unicum in de Franse geschiedenis. Het is de allereerste keer dat een Franse ex-president voor een rechter moet verschijnen. Chirac was vandaag niet op de zitting, maar wil het proces zo veel mogelijk bijwonen, ondanks gezondheidsproblemen. "Ik houd me zo goed mogelijk", zei hij gisteren tegen de Franse pers, "of geef ik jullie de indruk dat het niet goed met me gaat?"