Geweld in Ivoorkust breidt zich uit naar westen

In het West-Afrikaanse land Ivoorkust mengen de voormalige rebellen van de Forces Nouvelles zich nu ook in de strijd. Ze hebben het stadje Toulépleu ingenomen, in het uiterste westen van het land, in de buurt van de grens met Liberia.

De rebellenbeweging controleert sowieso de noordelijke helft van Ivoorkust al sinds 2002. Ze wordt beschouwd als bondgenoot van Alassane Ouattara, de man die eind november de presidentsverkiezingen in het land won, maar zijn ambt nog niet heeft kunnen opnemen omdat zittend president Laurent Gbagbo weigert de macht af te staan.

De laatste drie maanden glijdt Ivoorkust van een electorale crisis af naar een regelrechte burgeroorlog. Bemiddelingspogingen van de Afrikaanse Unie en de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap (Ecowas) hebben niets uitgehaald.

Aanvankelijk concentreerde het geweld zich vooral in de commerciële hoofdstad Abidjan, waar het leger van Gbagbo en milities trouw aan Ouattara tegenover elkaar staan. Vooral in de wijk Abobo kwam het tot bloedige confrontaties met tientallen doden. De burgerbevolking sloeg massaal op de vlucht.

Ook in het westen was het al geruime tijd onrustig en sloegen tienduizenden burgers op de vlucht naar buurland Liberia. De inname van Toulépleu door de rebellen lijkt de voorbode van een verdere escalatie. Mogelijk viseren de Forces Nouvelles nu de westelijke havenstad San Pedro, die van levensbelang is voor uitvoer van cacao, het belangrijkste exportproduct van Ivoorkust.