Gewonden bij protest aan Staatsveiligheid Caïro

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn honderden betogers aangevallen door mannen in burger. Ze waren gewapend met messen en molotovcocktails. Dat gebeurde tijdens een protestactie aan het hoofdkwartier van de Staatsveiligheid.

De betogers probeerden binnen te dringen in de gebouwen van de Staatsveiligheid. Het leger schoot in de lucht om hen uiteen te drijven en wat verder werden ze op straat aangevallen door mannen in burger die gewapend waren met messen en molotovcocktails. Zo'n 15 mensen raakten gewond.

Zaterdag waren burgers al verschillende gebouwen van de Staatsveiligheid binnengedrongen, op andere plaatsen in Egypte. De Staatsveiligheid was een van beruchte veiligheidsdiensten die meer dan 100.000 leden zou tellen. Die hielden al sinds de tijd van Nasser de bevolking nauw in de gaten en worden verantwoordelijk geacht voor talrijke verdwijningen, moorden en folteringen.

De betogers vrezen dat de Staatsveiligheid nu massaal dossiers over bedreven misdaden gaat vernietigen om latere vervolging moeilijk te maken.

Elaraby op Buitenlandse Zaken

Intussen is de nieuwe regering van premier Essam Sharaf aangetreden. Sharaf belooft om de Staatsveiligheid te hervormen en de rol ervan te verkleinen.

Opvallend is dat Nabil Elaraby de Moebarak-getrouwe Ahmed Gheit vervangt als minister van Buitenlandse Zaken. Elaraby was eerder rechter bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en VN-ambassadeur. Tijdens het recente protest schaarde hij zich achter de eisen van de betogers.

Meest gelezen