Kleurrijke hommages aan Rio en de samba

In Rio de Janeiro is gisteravond de competitie van de sambascholen op gang getrapt. 12 sambascholen strijden, door middel van luxueuze parades, om de titel van "carnavalkampioen". Een kleurrijk spektakel voor de ogen van zo'n 70.000 mensen.

De Sambadrome in Rio de Janeiro is een laan van 700 meter lang waarlangs openluchttribunes en vip-loges staan. Er is plaats voor zo'n 70.000 toeschouwers. De geschikte plaats voor de sambascholen om hun parades te houden, die in Rio een echte competitie vormen. De twaalf beste sambascholen van de stad strijden er om de felbegeerde titel van "carnavalkampioen".

De sambaschool Sao Clemente mocht de spits afbijten en werd aangekondigd met vuurwerkgeknal en percussie. Sao Clemente bracht een hommage aan Rio de Janeiro, de "wonderlijke stad" die in 2016 gastheer is van de Olympische Spelen.

Na Sao Clemente was het de beurt aan Imperatriz, Portela, Unidos da Tijuca (kleine foto), de kampioen van vorig jaar, en Vila Isabel. Imperatriz (foto bovenaan) zong de lof van de samba, omdat die dans "goed is voor de gezondheid". Portela, een van de drie scholen die een maand geleden verwoest werd door een brand, had als thema "water".

Bij de parade van Vila Isabel stond dan weer het Braziliaanse topmodel Gisèle Bündchen (onderste foto) op een van de karren. Mangueira kwam uiteindelijk als laatste school aan de beurt. Mangueira is de oudste en populairste sambaschool van Rio, die gesticht werd in de jaren 30.

Vanavond komen nog zes andere sambascholen aan bod. Woensdag wordt de winnaar van de competitie bekendgemaakt. Eerder dit weekend hadden ook de zogenoemde tweedeklassegroepen al door Rio geparadeerd.

Meest gelezen