Leterme: alle kerncentrales langer openhouden

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) wil dat de kerncentrales in ons land zekerheid krijgen over hun voortbestaan. Hij vindt ook dat alle centrales langer open moeten blijven, ook die waarover er nog geen akkoord gesloten is.

Eind 2009 had de regering-Van Rompuy met Electrabel een akkoord gesloten, waardoor de oudste centrales langer open mogen blijven. Maar door de val van de regering is dat akkoord nooit bekrachtigd.

Gisteren bleek in een uitzending van Panorama dat ons land mogelijk af te rekenen zal krijgen met grote stroomonderbrekingen. Premier Leterme wil dat voorkomen, onder meer door de kerncentrales open te houden, ook die waarover er nog geen akkoord gesloten.

Leterme pleit er voorts voor om de marktwerking te verbeteren, de investeringsvoorwaarden te verbeteren en de Belgen aan te sporen minder te verbruiken.

Twee centrales, zeven reactoren

In ons land staan twee kerncentrales, in Doel (foto) en Tihange. In Doel zijn er vier reactoren, waarvan de oudste, Doel 1 en Doel 2, in 1975 in gebruik zijn genomen. Tihange telt drie reactoren. Ook hier is de oudste, Tihange 1, in 1975 in gebruik gesteld. Het zijn die oudste reactoren, die normaal in 2015 gesloten zouden worden, waarover er een akkoord is om ze tien jaar langer open te houden. Over de andere, grotere reactoren is er nog geen akkoord. Doel 3 is in 1983 in gebruik genomen, Doel 4 in 1985, Tihange 2 in 1982 en Tihange 3 eveneens in 1985.