Moody's verlaagt Griekenland tot status Angola

Het ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van Griekenland fors verlaagd. Griekenland heeft nu dezelfde status als Angola, Vietnam en Bolivia. De Griekse minister van Financiën, Giorgos Papakonstantinou, reageert boos.

Moody's verlaagt de rating van Griekenland van Ba1 naar B1. Dat betekent dat er volgens Moody's "een zwakke garantie op terugbetaling op lange termijn" is voor wie geld leent aan Athene. Moody's waarschuwt ook dat een verdere verlaging van de rating mogelijk blijft door de economische moeilijkheden in Griekenland.

Griekenland heeft van de eurolanden en van het Internationaal Muntfonds (IMF) een lening van 110 miljard euro gekregen om uit de financiële problemen te raken. Maar Moody's vreest dat de voorwaarden voor die lening te streng zijn en dat Griekenland er niet aan zal kunnen voldoen. Het ratingbureau zegt ook dat Athene het moeilijk heeft om de belastingen te innen.

"De verlaging is compleet onterecht", zegt Giorgos Papakonstantinou, de Griekse minister van Financiën. "Dit weerspiegelt meer het gebrek aan verantwoordelijkheidszin bij deze agentschappen, dan dat het iets zegt over de reële toestand van de Griekse economie."

Het ratingbureau Standard and Poor's liet onlangs ook verstaan dat het overweegt om de Griekse rating te verlagen.