Naar internationaal ingrijpen in Libië?

Er gaan internationaal steeds meer stemmen op om in te grijpen in Libië om het geweld tegen de bevolking te stoppen, ook vanuit de Arabische wereld. De NAVO beraadt zich later op de week over "mogelijke wendingen".

Ook vandaag heeft de Libische luchtmacht weer bombardementen uitgevoerd op de streek rond de oostelijke havenstad Ras Lanuf en elders in het land. De woede van de internationale gemeenschap daarover groeit.

Zo vragen de Libische opstandelingen in het oosten al langer dat er een nofly-zone zou worden ingesteld boven Libië. Als de Libische luchtmacht niet meer kan bombarderen, hopen ze om zo hun opmars verder te kunnen zetten.

Vandaag hebben ook de Verenigde Arabische Emiraten opgeroepen tot actie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De VAE wil dat die actie onderneemt "om het Libische volk te beschermen".

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon stelt dat "het geweld tegen burgers is gericht en eist dat dat meteen stopt. Ban heeft overigens de toestemming van Libië gekregen om een gezant te sturen. Het is Abdelillah al-Khattab, een vroegere minister van Binnenlandse Zaken in Jordanië.

Groot-Brittannië en Frankrijk werken intussen aan een VN-resolutie die een nofly-zone boven Libië zou instellen. Ze willen die deze week nog kunnen indienen bij de VN-Veiligheidsraad, maar of die daar op goedkeuring kan rekenen, is nog niet duidelijk. Eerder hebben China en Rusland zich wel achter economische sancties tegen Khaddafi en zijn regime geschaard.

Obama en NAVO overwegen ingrijpen

Vandaag heeft ook de Amerikaanse president Barack Obama een militair ingrijpen van de NAVO niet langer uitgesloten. Obama kondigde miljoenen dollars aan humanitaire hulp aan, maar zei tegelijk dat de "VS zij aan zij staan met het Libische volk tegen het onaanvaardbare geweld". De VS zal Khaddafi en zijn medestanders ter verantwoording roepen voor dat geweld, dreigde Obama.

Eerder had NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen (foto) ook al laten verstaan dat hij niets uitsluit. Hij wees op het gevaar van een burgeroorlog vlak voor de drempel van Europa, met de kans op een stormloop van duizenden vluchtelingen.

Donderdag en vrijdag komen de NAVO-ministers van Defensie bijeen over Libië. Rasmussen verwacht niet meteen een militaire tussenkomst van de NAVO, maar zegt dat er wel een planning wordt voorbereid "voor alle mogelijke wendingen".

De NAVO voert volgens Rasmussen nauw overleg over Libië met de Verenigde Naties, maar ook met de Arabische Liga en met de Afrikaanse Unie. Hoe dan ook zal er niets gebeuren zonder groen licht van de Verenigde Naties, belooft Rasmussen.