Nog steeds hevige gevechten in Libië

Op tal van plaatsen in Libië wordt nog altijd zwaar gevochten tussen voor- en tegenstanders van kolonel Khaddafi. Die probeert om een aantal cruciale steden te heroveren op de rebellen.

Het is niet altijd duidelijk wie wat nu in handen heeft. Er zijn weinig journalisten ter plaatse en de opeisingen van beide kampen zijn niet altijd accuraat.

Toch beweren de opstandelingen dat ze de aanvallen van het leger van Khaddafi op de westelijke steden Al Zawiya en Misurata hebben afgeslagen. Het gaat om respectievelijk om de vierde en de derde stad van het land. Vandaag heeft het leger evenwel nieuwe aanvallen ingezet op Al Zawiya en Misurata.

Khaddafi probeert die steden al dagenlang te heroveren om zijn bastion rond de hoofdstad Tripoli uit te breiden, maar voorlopig is dat niet gelukt. De troepen die hij er inzet, staan onder bevel van zijn zoon Khamis al-Khaddafi en behoren tot de elitetroepen van het leger. Dat de rebellen -vooral overgelopen soldaten en gewapende burgers- het volhouden tegen die troepen, heeft vooral ook te maken met de vrees voor wraakacties als de steden heroverd zouden worden.

In het oosten heeft de Libische luchtmacht dan weer bombardementen uitgevoerd op de oliehaven Ras Lanuf die in handen van de opstandelingen is. Troepen van Khaddafi zouden een stad in de buurt heroverd hebben en rukken volgens getuigen opnieuw op naar Ras Lanuf. Dat is een belangrijk eindpunt voor pijpleidingen uit de oostelijke olievelden.

Tegelijk willen de rebellen Ras Lanuf gebruiken als uitvalsbasis naar de streek rond Syrte in het centrum van het land. Syrte (zie kaart van Libië) is de geboorteplaats van Khaddafi en ligt nabij het gebied van de Gadhadfa en de Magarha, twee stammen die erg loyaal zijn aan de Libische leider.

De oliehavens van Ras Lanuf en Mars Al Brega, iets verder naar het oosten, zijn intussen gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Vandaag is nog een tanker met 500.000 vaten olie vertrokken uit Ras Lanuf.