Persvrijheid in Turkije onder vuur

De persvrijheid staat in Turkije meer dan ooit ter discussie nadat vorige week een tiental journalisten opgepakt werd in het kader van het Ergenekon-onderzoek. Dat onderzoek gaat over een samenzwering tegen de pro-islamitische AKP-regering. In het kader daarvan zijn de afgelopen twee jaar al tientallen militairen, intellectuelen, bureaucraten en journalisten opgepakt.

Terwijl de publieke opinie en de meeste waarnemers zich bij het begin van het Ergenekon-proces in 2009 nog wel iets konden voorstellen bij de aanklachten tegen de beklaagden, is de perceptie steeds meer dat het proces een smoes is geworden om stemmen die de regering niet gunstig gezind zijn, het zwijgen op te leggen.

Bij de recente arrestanten behoren 4 journalisten van de website www.odatv.com, die bekendstaat om haar oppositie tegen de  huidige regering. Het meest opvallend waren de aanhoudingen van onderzoeksjournalisten Ahmet Sik en Nedim Sener.

Sik werkt aan een boek waarin hij aantoont dat de Turkse politie geïnfiltreerd wordt door een islamitische groepering die de steun geniet van de regering. Sener publiceerde vorig jaar een boek dat de betrokkenheid van de veiligheidsdiensten aantoont bij de moord in 2007 op de Turks-Armeense journalist/uitgever Hrant Dink.

"Donker jaar voor de persvrijheid"

De afgelopen dagen trokken duizenden journalisten de straat op in Istanbul en Ankara om te protesteren tegen wat zij aanvoelen als aanvallen op de persvrijheid in hun land. In opschriften dreven ze de spot met minister van Binnenlandse Zaken Atalay, die recent beweerde dat Turkije een vrijere pers heeft dan de Verenigde Staten. Andere journalisten hadden hun mond dichtgekleefd of braken in protest hun pennen voor het oog van de camera.

De Turkse persbond noemt 2011 nu al een donker jaar voor de persvrijheid. Volgens de organisatie zitten op dit ogenblik 61 journalisten in de cel en worden meer dan 2.000 Turkse journalisten vervolgd. In de World Press Index van Reporters Without Borders stond Turkije in 2010 geklasseerd op de 138e plaats (op 156 landen).

Volgens de bond neemt de regering de klachten van de journalisten niet ernstig en moet er dringend werk gemaakt worden van een wetttelijke omkadering die de media in hun werk beschermt. Ook noemt de bond premier Erdogan en diens AK-partij mee schuldig aan het intimideren van de media.

Regering geeft weinig commentaar

De Europese Commisie en het Witte Huis lieten hun bezorgdheid over de persvrijheid in Turkije blijken en organisaties als de Internationale Pen Club (www.internationalpen.org.uk) en Human Rights Watch (www.hrw.org) tekenden scherp protest aan.

Vanuit de kant van de regering is er weinig commentaar op de recente aanhoudingen. Zowel Tayyip Erdogan als minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu lieten verstaan dat het gerecht onafhankelijk zijn werk moet kunnen doen.

Dirk Vermeiren is correspondent in Turkije